fbpx

Ik ben Sven Taeldeman, ik word dit jaar 46 en ben sinds 2014 gescheiden van mijn ex-vrouw. We hebben samen twee kinderen van 14 en 18 jaar. Ik ben schepen van de Stad Gent.
Ik heb ondertussen wel een nieuwe vriendin (incl. twee kinderen van resp. 10 en 12), maar we wonen nog niet samen. Ik weet dus heel goed wat het betekent om als alleenstaande ouder door het leven te gaan. En daarom wou ik ook getuigen op deze site. Alleenstaanden en zeker ouders hebben het niet gemakkelijk.

Je kan de situatie van een alleenstaande ouder en eigenlijk gewoon elke single best kaderen aan de hand van vier thema’s: financieel, organisatorisch, emotioneel en verantwoordelijkheid. En welk thema je ook benadert, de conclusie is altijd dezelfde: wie alleen woont, staat er alleen voor.

Ik geef je graag een voorbeeldje. Gisteren zat ik aan mijn computer de betalingen van juli uit te voeren. Energiekosten, verzekeringen, … noem maar op. En ik bedacht me dat ik als alleenstaande met kinderen niet minder betaal dan een koppel met kinderen, maar verhoudingsgewijs meer. Op het vlak van verbruik zal dat misschien iets schelen, maar door de vaste kosten die je moet betalen ongeacht met hoeveel je in huis woont, betaal je als alleenstaande een heel pak meer dan  de helft van wat een koppel betaalt. Eigenlijk klopt dat toch helemaal niet?
Bij dat financiële hoort ook meteen het luik verantwoordelijkheid. Je bent als enige verantwoordelijk om alles op tijd te betalen. Maar ook voor je kinderen. Ik heb het geluk dat ik nog goede contacten heb met mijn ex en de moeder van mijn kinderen, maar dat is niet in elk gebroken gezin zo.

Organisatorisch dan. Als alleenstaande ouder is het bijna een huzarenstuk om de combinatie voltijds werken en zorgen voor de kinderen met elkaar te verenigen. Werk je minder, dan heb je weer minder inkomsten. Je zit eigenlijk dagelijks te puzzelen hoe je op tijd de kinderen van school kan halen, naar de winkel kan gaan en eten kan maken. Maar hoe je ook op je werk alles tijdig afgerond krijgt. Ik weet dat ik als schepen in een specifieke situatie zit waar ik zelf voor gekozen heb. En ik kan het me iets beter veroorloven want mijn kinderen zijn al wat ouder en hebben minder die specifieke zorgen nodig (hoewel ze als tieners geregeld ook wel met issues zitten). Maar ik ken heel wat alleenstaande ouders die nog veel meer stress ondervinden om hun leven te organiseren. Als je geen goed netwerk hebt van ouders en vrienden dan is het moeilijk.
Vaak denken mensen ook bij co-ouderschap dat je het in de weken dat de kinderen niet bij je zijn veel makkelijker hebt. Maar ook dan blijft het huishouden draaien, en sta je er ook emotioneel alleen voor : is er een kleine tegenslag, je moet hem zelf verwerken; je mist de kinderen).

Natuurlijk kan je als alleenstaande ouder genieten van het leven en van je kinderen. Maar je hebt toch heel wat hindernissen te nemen. Een alleenstaande moeder heeft 33% kans om in de armoede te belanden en dat terwijl er steeds meer alleenstaande ouders zijn. Dat is een nieuwe realiteit waar we als overheid mee aan de slag moeten.
We kunnen niet alle drempels wegnemen, maar toch cruciale: nadenken over ons fiscaal stelsel, elke mogelijke beleidsbeslissing toetsen aan welke impact dit zal hebben op alleenstaanden, investeren in betaalbaar wonen voor elke gezinsvorm, en natuurlijk, bewustmaking. Als de overheid alvast zou erkennen dat alleenstaande (ouder, niet ouders, senioren…) een nieuwe gezinsvorm is dan gaat de industrie wel volgen.

Als schepen van Ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling en wonen neem ik de status van alleenstaanden heel ernstig en heb ik een 2 concrete voorstellen voor betaalbaar wonen volgende legislatuur:

  • Veel meer inzetten op budgetwonen: zowel koop- als huur en in dit aanbod rekening houden met verschillende gezinsvormen
  • Onze renovatiepremies op basis van gezinsinkomen afstemmen op alleenstaanden zodat we hen ten volle kunnen ondersteunen.

Maar ook beleidsvoorstellen op andere domeinen krijgen mijn volle steun want singles tellen mee!

Je vindt me op plaats 7 van de kartellijst sp.a-groen

Categorieën: Getuigenis

2 reacties

Mia De Meyer · 10 december 2018 op 17:39

Wat de fiscaliteit betreft, hebben jullie overschot van gelijk. Zelf ben ik ook single en dus maak ik dit zelf ook mee. Hetzelfde wat betreft de vaste kosten: de verwarming van een huis kost hetzelfde, of je er nu alleen of met enkelen in woont… allerlei abonnementen, internet,… allemaal hetzelfde! Het leven is gewoon veel duurder voor een single! En niemand houdt daar rekening mee!

    michelleginee · 12 december 2018 op 19:45

    Dag Mia, dat klopt. Het wordt tijd dat het beleid rekening gaat houden met de nieuwe realiteit. Die waar nieuwe gezinsvormen zoals alleenstaanden gelijk behandeld worden als koppels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *