fbpx

Ik ben Jeroen De Leenheer, 27 jaar en single. Ik ben een samenhuizer, ik woon samen met een vriend aan de Voskenslaan. Maar niet voor lang meer. Mijn huisgenoot verhuist binnenkort naar Aalst en ik ga op zoek naar een stekje om alleen te wonen. Ik werk als kabinetsmedewerker van Rudy Coddens en ben zelf ook verkiesbaar op het kartel sp.a-Groen in gent.  Ook ik steun het initiatief van wijsingles omdat ik vind dat het dringend tijd wordt dat alleenstaanden een aanvaarde gezinsvorm worden. Daarom getuig ik graag voor deze website.

De betaalbaarheid van wonen

Nu ik op zoek ben naar een eigen stek om te huren valt voor mij nog meer op hoe hoog de huurprijzen tegenwoordig zijn. Zelfs voor mensen met een goed loon wordt het steeds moeilijker. Dan kan ik me voorstellen dat het voor kwetsbare singles helemaal moeilijk wordt. Zij moeten zich vaak tevreden stellen met de minst kwalitatieve woningen. Voor mij is betaalbaar wonen dé uitdaging van de toekomst. Iets waar we keihard op moeten inzetten.

Normaliseer “single zijn”

Als samenhuizer heb ik het geluk dat we de vaste kosten delen. Maar toch word ik ook wel geconfronteerd met de “nadelen” van alleen te zijn. Mijn huisgenoot en ik koken niet samen dus we gaan elk apart naar de supermarkt. Daar valt het toch echt op dat supermarkten nog steeds weinig moeite doen om de alleenstaande te verleiden. Je krijgt korting als je producten in veelvoud koopt. En vaak is het nog zo dat als je maar 1 stuk koopt, het soms zelfs duurder is dan in veelvoud. Ik weet niet of dat iets is waar de overheid moet ingrijpen. Ik denk dat het wel de taak van de overheid is om single zijn te normaliseren.

Een platform voor singles

Wat ik echt mis is een database of platform waarop alles wat er voor singles is worden gebundeld. Waar je kan zoeken naar goeie tips om met weinig budget eenpersoonsgerechten te maken, maar waar ook bedrijven op kunnen intekenen om singleproducten aan te bieden. Een platform waar je als alleenstaande ook op terecht kan met vragen over je belastingen of tips om je vaste kosten te doen dalen bijvoorbeeld. Misschien moet de overheid wel een single-ambtenaar aanstellen om dit proces in gang te zetten en de verschillende bestuursniveaus op elkaar af te stemmen.

Ik merk gewoon dat onze maatschappij erg gericht is op gezinnen met kinderen en niet op singles en dat is jammer. Want alleenstaanden staan er alleen voor, niet alleen financieel, maar ook op andere levensdomeinen. Je kan de taken niet verdelen.
Dat speelt me wel parten. Ik moet regelmatig naar een avondvergadering en als ik thuis kom, moet ik nog koken en mijn huishouden onderhouden.

Ondersteun single-initiatieven

Er zijn ondertussen wel al wat systemen die op deze situaties inspelen om bijvoorbeeld een portie maaltijd door te verkopen aan iemand anders. Maar die initiatieven zijn niet echt bekend en ik denk dat de overheid hier een rol in kan opnemen om zulke initiatieven te ondersteunen. Maar die ondersteuning is dan wel afhankelijk van de plaats. Ik denk dat singles die meer landelijk wonen en singles uit de stad veel gemeenschappelijke hindernissen tegenkomen. Maar ook veel verschillende. Zo zou het kunnen dat alleenstaanden uit kleinere gemeentes soms minder mobiel zijn bijvoorbeeld. Het is dus belangrijk dat er een beleid op maat komt.

De provincie als spelmaker?

Dat singles hoog op de agenda moeten komen, lijkt me dus evident. Ik pleit voor een singletoets. Dit wil zeggen dat elke beleidsbeslissing getoetst moet worden aan welk effect dit op een alleenstaande heeft. Een diepgeworteld instrument zoals we ook al een armoedetoets hebben. Als het aan mij lag, werd dit echt een verplichting. Misschien ligt daar wel een rol voor de provincies. Niet om  het te organiseren, maar wel om steden en gemeentes samen te brengen en tot samenwerking te verplichten. Provincies zijn ook autonomer, ze kunnen hierin bemiddelen.

Mijn getuigenis bestaat eigenlijk vooral uit oplossingen omdat ik als alleenstaande al veel heb nagedacht over de kwestie en me hier politiek ook voor wil engageren. Ik ben erg benieuwd naar de getuigenissen van andere mensen en hoop oprecht dat we dit thema hot kunnen maken want het is noodzakelijk.

Categorieën: Getuigenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *