fbpx

Een woning aankopen is voor een single heel moeilijk. Niet alleen de vastgoedprijzen liggen hoog, ook banken hanteren steeds strengere regels om een lening toe te kennen. Je moet al een stevige spaarcent kunnen leggen. En dan hebben we nog het feit dat een single ongeacht hoeveel geld hij leent maar de helft recht heeft op een woonbonus (daarover in een latere blogpost meer).

Maar toch zijn er een aantal zaken die de aankoop van een woning kunnen vergemakkelijken.

Hypothecaire lening

Sociale lening

Een sociale lening biedt een vaste rentevoet van 2% in een looptijd van maximum 30 jaar.
Je moet wel aan wat voorwaarden voldoen. Zo mag je jaarlijks belastbaar inkomen op je laatste belastingsbrief niet hoger zijn dan 39.319 euro. Per kind ten laste verhoogt dit bedrag met 3748 euro.

Ook de aankoopprijs van de woning heeft een bovengrens: 212700 euro voor huizen die niet in een kernstad liggen en 233900 euro voor huizen in een kernstad. Ook hier ligt de grens hoger per kind ten laste.

Om recht te hebben op een sociale lening dien je zelf de notariskosten te betalen. Het is ook belangrijk om te weten dat het budget van de aanbieders van sociale leningen beperkt is. Als de pot op is, kan je geen lening meer afsluiten voor dat jaar.

Meer info over sociale leningen: http://www.socialeleningen.be/nl_BE/home.html

Rente op de voet

Ik vertelde al dat  banken vaak strenge regels hanteren. Toch loont het toch om afspraken te maken met banken. We lazen afgelopen weekend nog dat de rentevoeten erg laag liggen en banken elkaar beconcurreren.

Om een zicht te hebben op de meest recente rentevoeten, is www.renteopdevoet.be een zeer goede website. Op deze website kunnen particulieren hun onderhandelde rentevoet inputten. Maar je vindt er ook rekenmodules en info over de referte-index.

Lening herzien

Heb je momenteel een lening? Dan kan het interessant zijn om te informeren bij je bank om de lening te herzien. Het loont soms ook de moeite om bij andere banken te informeren. Let wel op dat overstappen naar een andere bank wel financiële gevolgen heeft. Je moet namelijk opnieuw registratiekosten voor de lening betalen. Hier vind je een tool die je perfect berekent of het de moeite loont over te stappen naar een andere bank.

Andere leningen

Wie zijn woning wil verbouwen, heeft vaak via de gemeente/stad en/of de provincie mogelijks recht op voordelige renovatieleningen.

Bekijk dus zeker de website van je gemeente of stad.

De informatie over leningen via de provincie vind je hier

Premies

Ook heb je als single soms iets eenvoudiger recht op een premie omdat je inkomen lager is. Bekijk bij verbouwingen zeker de website van premiezoeker. Daar vind je uitgebreid op welke premies je mogelijks recht hebt. De zoeker houdt rekening met waar je woont en de renovaties die je plant.

Opmerking: ook voor niet-singles kunnen deze tips interessant zijn.

Categorieën: Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *