fbpx

Het is als single niet altijd eenvoudig om je budget in balans te houden. Het leven is duurder. Maar dat wil niet zeggen dat er geen  middelen zijn om je daarbij te helpen.

Ikzelf gooide een jaar geleden mijn auto buiten. Ik woon en werk in de stad, alles is hier op fietsafstand of redelijk vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor mij was die auto een excuus om minder te bewegen, maar vooral echt een grote hap uit mijn budget. Zo een 180 euro per maand ongeveer. Ik beet door de zure appel en verkocht de wagen.

Maar ik heb wel nood aan een wagen af en toe. Het is helaas niet haalbaar om na een avondje Antwerpen na middernacht terug te keren naar Gent met de trein. Dus na het verkopen van mijn auto, ging ik op zoek naar een deelwagensysteem. Dit is een systeem waarbij je met meerdere mensen gebruik maakt van een wagen. Er bestaan heel wat deelwagensystemen. Commerciële systemen zoals Cambio of Bolide, voor de mensen die iets meer luxe willen. Maar ook platformen van particulieren. Waarbij burgers hun wagen aanbieden in een deelwagensysteem.

Alleen maar winnaars

Ik ben lid geworden van een systeem van particulieren, Dégage. Dégage is een systeem in Gent. Meer dan 100 wagens verspreid over de stad. Je reserveert.een wagen via de website, je krijgt de sleutel van de eigenaar, noteert de kmstanden en je bent vertrokken. Het toffe: je betaalt per kilometer en niet voor het tijdsblok.
Maar ook voor de auto-eigenaars is het tof. Zij krijgen namelijk een stukje van de vergoeding.
Een wagen die stilstaat, kost geld. Maar een auto die rijdt via een deelwagensysteem brengt een klein beetje op.

Ik verkocht mijn wagen en rijd nu met de wagen van anderen. Maar ik had ook kunnen kiezen om mijn wagen in een deelwagensysteem te steken zodat ik een stukje vaste kosten terugbetaald  krijg. Autodelen is een super goede oplossing voor singles die weinig gebruik hoeven te maken van een wagen. Het is goed voor je portemonnee en voor het milieu.
De stad Gent betaalt bovendien een stukje lidgeld terug van autodeelsystemen. Misschien een tof idee voor andere gemeentes en steden in de provincie of gans Vlaanderen.

Informatie over autodelen

Op deze website van Vlaanderen vind je alle informatie over autodelen.

Autodelen in Oost-Vlaanderen

Gent is de autodeelstad van Vlaanderen. Ze hebben zelfs een erg overzichtelijke website die je helemaal overtuigt om aan het autodelen te beginnen.
Een overzicht van de aanbieders in Gent en (wijde) omgeving:

 

 

 


2 reacties

Renaat · 10 mei 2018 op 19:15

Mooi artikel! En ondertussen is er nog een autodeelplatform bijgekomen in Gent: https://www.battmobiel.be/ Je kan er electrische auto’s (Renault Zoë maar ook een Tesla) gebruiken, maar ook electrische fietsen.
Meer tips, ervaringen en nieuws in de Facebookgroep “Bewust geen eigen auto” 🙂

    michelleginee · 12 mei 2018 op 09:38

    Dag Renaat,
    ik vul de website nog aan met jouw suggestie.
    Bedankt om het te laten weten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *